Poza 5_5

Comunicate Arhiva

 • Academicianul Alexandru Surdu şi moştenirea Constatin Noica

  În cadrul ciclului Conferinţele Criterion-serie nouă, iniţiat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Asociaţia Culturală Prietenii lui Mircea Eliade, din Piteşti, vineri 1 martie a.c., în  sala Mircea Eliade a Bibliotecii a avut loc conferinţa cu tema Constantin Noica şi timpul cel blând al culturii europene.Invitat de onoare a fost academicianul Alexandru Surdu, preşedinte al Secţiei Filosofie, Psihologie şi Religie al Academiei Române, director al Institutului Constantin Rădulescu-Motru, al Academiei.

  mai mult >>
 • Ambasadorul Braziliei la Bucureşti

  Miercuri, 27 februarie, Excelenţa Sa, domnul Ambasador al Republicii Federative a Braziliei la Bucureşti, Raymundo Santos Rocha Magno a efectuat o vizită de curtoazie la filiala Ioan Slavici a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Scopul acestei vizite a fost cunoaşterea Colecţiei Biblioteca Brasiliana Antonio Olinto, găzduită de biblioteca-filială.

  mai mult >>
 • "Cronologia comentata a mileniului III": "Anul 2002: Capitalismul de cumetrie", al ziaristului Octavian Andronic

  Miercuri, 6 februarie, Casa Titulescu a găzduit un eveniment organizat de Fundaţia AlegRO  în colaborare cu Fundaţia Europeană Titulescu şi cu Biblioteca Metropolitană: lansarea ultimului volum de publicistică şi al treilea din colecţia "Cronologia comentata a mileniului III": "Anul 2002: Capitalismul de cumetrie", al ziaristului Octavian Andronic.

  mai mult >>
 • Etno-Rustica

  Etno-Rustica

  Etno-Rustica

  Muzeul Naţional de Istorie

  În perioada 26-29.05 2011, Biblioteca Metropolitană Bucureşti a participat cu un stand propriu la Ediţia a V-a a  manifestării ETNO - RUSTICA 2011.

  mai mult >>
 • Prahova – un judeţ cu vocaţie culturală

  Prahova – un judeţ cu vocaţie culturală

  Prahova – un judeţ cu vocaţie culturală
   
   
  După Salonul de Carte, Presă şi Muzică de la Sinaia (5 – 8 august 2010), Prahova ne-a surprins cu o nouă ofertă culturală (Salonul de Carte, Presă şi Muzică, ediţia a II-a, Ploieşti, 23 – 26 septembrie 2010), ambele manifestări fiind organizate de AMPLUS INTERNA-ŢIONAL, în parteneriat cu autorităţile locale.
  Cum era şi firesc, la Salonul de la Ploieşti principalul partener a fost Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga“, alături de Casa de Cultură a Sindicatelor, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia Culturală a Comunităţii Elene, filiala Prahova. Manifestarea confirmă ceea ce dl. Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Judeţene, definea prin sintagma „vocaţie culturală“, fenomen specific deopotrivă prahovenilor, dar şi altor comunităţi locale care încearcă să recupereze, prin investiţia în plan artistic, pierderile survenite în domeniul economic. Privite astfel lucrurile, se confirmă teza, susţinută inclusiv de dl. Boaru într-un interviu exclusiv acordat redacţiei „B.B.“, anume că „Ploieştiul, din oraş industrial şi muncitoresc, cum era perceput în urmă cu câteva decenii, a început să devină tot mai mult un centru cultural, recuperând atât moştenirea tradiţională, dar şi creând, printr-un program adecvat, premisele unei dezvoltări culturale durabile“.

  mai mult >>
 • Salonul de Carte, Presă şi Muzică - Sinaia 2010

  Salonul de Carte, Presă şi Muzică, ediţia a II-a
  Cartea la Cazinoul din Sinaia


  În ultimii ani, cartea a fost expusă oriunde: la cort, la tarabă, în hale industriale sau, mai nou, la bibliobuz. Această modalitate comercială agresivă şi inabilă de a aduce cartea „la cititor“ a avut în timp efecte negative: cartea a decăzut din calitatea de obiect cultural şi eventual de partener spiritual, devenind o simplă marfă.

  Treptat, ideea de Târg de carte a fost asociată de unii editori, în goană după câştig, cu un fel de bazar unde se poate vinde orice, de la produse comerciale la artizanat. În acest context, cartea a fost asociată cu orice alt produs „de consum“, fiind apreciată şi evaluată aproape exclusiv în funcţie de succesul comercial.

  mai mult >>
a+ a-