Poza2_2

Produsul principal al activităţii de catalogare informatizată este reprezentat de Catalogul on-line (baza de date a bibliotecii).

Catalogul on-line al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti  
este o bază de date care conţine descrieri bibliografice în format electronic conform normelor internaţionale de descriere şi transfer electronic interbibliotecar (ISBD, UNIMARC).

Descrierea bibliografică se realizează în  formatul UNIMARC, în sistemul integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 18, care conţine şi o interfaţă Web pentru public, ceea ce permite accesarea lui în Internet sau din pagina bibliotecii.

Baza de date a bibliotecii,
care constituie Catalogul General al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, conţine informaţii bibliografice asupra tuturor categoriilor de documente pe care biblioteca le deţine: cărţi, publicaţii periodice, materiale audio-video, materiale cartografice, colecţii speciale, fotografii, litografii, cărţi poştale, manuscrise, acuarele, etc.

Catalogul on-line al bibliotecii este constituit din aproximativ 200.000 titluri, reprezentând înregistrările bibliografice, curente şi retrospective, ale resurselor din sediul central şi din cele 35 de filiale ale  bibliotecii.

Catalogul Electronic, compus din descrierile bibliografice în format electronic aferente colecţiilor deţinute, permite regăsirea datelor prin intermediul interogărilor simple, complexe sau avansate.

Interogarea simplă permite introducerea condiţiilor de căutare referitoare la autor, titlu, cuvânt din titlu sau titlu complet, subiect, editură, localitatea de publicare, anul de apariţie.       Interogarea complexă sau avansată se adresează, în exclusivitate, cunoscătorilor cataloagelor on-line, permiţându-le acestora să construiască diverse criterii de căutare. Criteriile sunt preîncărcate în sistem sub forma unor filtre predefinite de tip: titlu, autor, editură, an, loc de publicare, subiect, etc. Relaţionarea câmpurilor se face cu ajutorul operatorilor  booleeni de tipul Şi/Sau/Nu.

Indiferent de tipul de interogare, aplicaţia oferă utilizatorului informaţia solicitată,  posibilitatea de a vizualiza descrierile bibliografice în format ISBD sau UNIMARC, precum şi date referitoare la exemplarele deţinute de filialele Bibliotecii Metropolitane Bucureşti descriere exemplar, statut exemplar, biblioteca deţinătoare, data returnării, cotă, rezervare, etc.

Pentru utilizarea eficientă a catalogul electronic se recomandă utilizarea Help-ului oferit de sistemul integrat de bibliotecă ALEPH.

Accesaţi catalogul on-line al Bibliotecii Metropolitane  

a+ a-

Linkuri utile

Descarcă

  • Niciun fisier.