Poza3_3

BMB

FILIALA NICOLAE IORGA

Luni – Vineri Sâmbătă, Duminică, Sărbători legale
8 – 16 Închis

Biblioteca este închisă în perioada 5-16 septembrie 2016.


Adresă, telefon | e-mail și mijloace de transport
052773 Bucureşti
Sectorul 5: Strada Gura Lotrului, 9
Telefon: + 4 021 539.65.49
E-mail: iorga [a] bibmet.ro

Linii de autobuz: 105, 122, 385 – Staţia Ghidigeni


Istoric
Publicaţiile Depozitului Colecţii de Patrimoniu NICOLAUS OLAHUS se aflau dispersate în două colecţii distincte, una de istorie locală şi alta cuprinzând publicaţii ce ţineau de domeniul patrimoniului naţional. Înfiinţate în anul 1997, cele două colecţii erau situate în locaţii diferite. Prin relocarea lor în depozitul de Colecţii de Patrimoniu NICOLAUS OLAHUS aflat în cadrul Centrului Cultural OCTAVIAN GOGA, întregul fond de publicaţii care se referă atât la patrimoniul local al Municipiului Bucureşti, cât şi la cel naţional, aparţinând colecţiilor Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, este reunit într-o singură locaţie, ceea ce asigură accesul utilizatorilor la serviciile oferite de Depozitul Colecţii de Patrimoniu.


Patronul spiritual
NICOLAUS OLAHUS (10 ianuarie 1493 — 15 ianuarie 1568) a fost un umanist, istoriograf şi om politic de origine mixtă (română si maghiara) care a activat în Regatul Ungariei, ocupând demnitatea de arhiepiscop de Esztergom (în latină Strigonium), regent al Ungariei si al Tarilor de Jos şi apoi guvernator al ţării. Denumirea de Olahus trimite la originea etnica din partea tatălui.


Opera
Hungaria et Attila, Genesis filiorum Regis Ferdinandi, Ephemerides, Brevis descriptio vitae Benedicti Zerchsk.


Spațiu și dotări
Depozitul Colecţii de Patrimoniu NICOLAUS OLAHUS (125 m2) cuprinde întregul fond de documente din Biblioteca Metropolitană Bucureşti, publicaţii, inclusiv periodice, considerate a face parte din patrimoniul cultural local şi naţional.

Depozitul Colecţii de Patrimoniu NICOLAUS OLAHUS este dotat conform ultimelor standarde în materie de prezervare şi conservare a fondurilor de patrimoniu, printre dotări aflându-se sistemul de rafturi mobile, special concepute pentru cartea de patrimoniu, instalaţiile de ionizare a aerului şi de menţinere constantă a temperaturii, sistemele anti incendiu şi de protejare împotriva furtului.

Fondurile aflate în Depozit însumează un număr de 35.060 u.b., din care  33.270 u.b. – cărţi, 1773 u.b. cărţi poştale şi fotografii, 17.u.b.casete video.


Oferta serviciilor

  • Rezervarea titlurilor solicitate (precomandă, online)
  • Oferirea de informaţii bibliografice corespunzătoare documentelor deţinute
  • Consultarea fondurilor se face numai la sala de lectură, pe baza unei cereri prealabile, aprobate de conducerea Bibliotecii Metropolitane parte din documentele existente în Depozitul de Colecţii de Patrimoniu, se pot consulta şi online pe site-ul Bibliotecii Metropolitane www.dacoromanica.ro