Poza1_1

ORA DE POVEȘTI în luna APRILIE

ORA DE POVEȘTI în luna APRILIE
INFORMAŢII UTILE

FILIALELE BMB

SEDIUL CENTRAL
Sectorul 1: Str. Tache Ionescu, 4
010354 BUCURESTI - 22
Tel. / fax 04 021 316.83.00
Metrou: Statia Piata Romana
Autobuze: 126, 131, 133, 168, 226, 300, 301, 331, 368, 381, 781 - Statia Piata Romana
Troleibuze: 79, 86 – Statia Piata Romana
www.bibmet.ro | www.digibuc.ro

2 aprilie - 30 aprilie 2016
FILIALELE BMB    |    Ora de lectură


 
Bibliotecile publice transformă Bucureştii în Capitala Poveştilor!


Copii, părinţi, bunici se întâlnesc în prima sâmbătă din luna aprilie, cu personajele celor mai frumoase poveşti cu putinţă! 16 scriitori, actori, jurnalişti, bloggeri şi părinți talentaţi se vor întrece în istorisiri fabuloase, în ziceri fantastice, de dragul copiilor şi al cărţilor pentru copii.
Ziua Internaţională a cărţii pentru copii a devenit o tradiţie pentru Biblioteca Metropolitană Bucureşti. În fiecare an invităm la momente de respiraţie si de inspiraţie, pentru ca cei mici să prindă drag de fantezie, de atmosfera miraculoasă a basmului şi încredere în lumea în care Binele poate învinge mereu.

Chiar pe 2 aprilie, ora 11.00, la „Ora de poveşti” în fiecare filială a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, vom asculta cu toţii basme citite sau povestite de: Raluca Alexandru Partenie, Adriana Angela Buciu Cimponeriu, Radu Adrian Cimponeriu, Cristi Cotarcea, Laura Dan, George Floarea, Andreea Jicman, Mugur Grosu, Laura Manache, Roxana Marin, Dan Mihuţ, Maria Mora, Liviana Murgoci, Katia Pascariu, Mihaela Rafailescu, Arthur Suciu şi Iulia Verbancu.

Iată acum şi impresii de la cea de-a doua ediţie a „Orei de poveşti”: „A fost foarte incitant şi plăcut! O atmosferă relaxantă! Mai venim cu drag şi altădată!” (Gabriela S.), „Foarte plăcut impresionată de proiect! Vă mulţumesc pentru experienţă şi la cât mai multe „Ore de poveşti”!” (Roxana C.).

În „Ora de poveşti" îi ajutăm pe copii să-şi dezvolte imaginaţia, urmărim să le creăm deprinderi de ascultare şi să le mărim capacitatea de concentrare. Copiii vor percepe lectura ca pe un lucru pozitiv în viaţa lor, îşi vor îmbogăţi vocabularul, vor fi încurajaţi să se exprime, îşi vor dezvolta curiozitatea şi îşi vor petrece timpul într-un mod plăcut, amuzant, distractiv. Totodată, este și un demers de a readuce cartea de povești atât în viața copiilor, cât și în cea a părinților și a bunicilor.

„Ora de povești” va continua să îi farmece pe micii ascultători pe 2 aprilie, 7 mai, 4 iunie, 3 septembrie, 1 octombrie, 5 noiembrie, 3 decembrie, de fiecare dată la ora 11.00, în filialele Bibliotecii Metropolitane București: Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Lucian Blaga, Dimitrie Bolintineanu, I.L.Caragiale, George Coşbuc, Ion Creangă, Mediateca George Enescu, Emil Gârleanu, Nicolae Labiș, Al. Macedonski, Alexandru Odobescu, Marin Preda, Ioan Slavici, Liviu Rebreanu, George Topârceanu.

Aici găsiți datele de contact ale tuturor filalelor BMB:
Biblioteci filiale BMB
Harta - locații filiale BMB
 

Intrarea este gratuită.


Coordonator proiect: Gabriela Toma
E-mail gabriela.toma@bibmet.ro
Tel. 0772 002416
 
Invitaţii ediţiei din 2 aprilie:
 
RALUCA ALEXANDRU PARTENIE are 33 de ani. Este absolventă a Facultăţii de Arte Decorative şi Design. Lucrează în prezent ca designer de interior şi este pasionată de  lucruri vechi şi frumoase. Din fericire, este şi mamă, are o fetiţă de 4 ani şi, datorită pasiunii ei pentru lecturi, a redescoperit tot universul cărţilor pentru copii. Aşa că citeşte mult, cu mare bucurie.

„Balul florilor” –  Filiala „Nicolae Bălcescu”


ADRIANA ANGELA BUCIU CIMPONERIU s-a născut la 4 februarie 1966, la Baia Mare. Părinții săi, îndrăgita interpretă Angela BUCIU și maestrul coregraf Valeriu Buciu, și-au dedicat întreaga viață artei și culturii tradiționale românești. Adriana nu a stat departe de fascinția scenei, de bucuriile și tristețile pe care aceasta le oferă celor care o slujesc. Mai întâi, ca dansatoare în cadrul Ansamblului Folcloric Național Transilvania (ulterior absolvind și cursurile secției de coregrafie și artele spectacolului din cadrul Universității de Arte Vatra), iar apoi ca membru fondator și leader al grupului rock Secret, care, între 1989 și 1999 a fost apreciat ca fiind cel mai important grup rock feminin din estul Europei, desfășurându-și activitatea preponderent în Italia. Îi plac poveștile. I le spune cu drag și trăire fiului ei Petru (4 ani și jumătate), care vrea să afle și cum și-a pierdut ursul coada, dar și cum e să cânți într-o trupă rock, gen muzical de care se demonstrează a fi tot mai atașat.

„Petru și Moș Ene” – Filiala „Nicolae Labiş”


RADU ADRIAN CIMPONERIU s-a născut la 23 februarie 1959 în Gătaia, Jud. Timiș, într-o familie de artiști. Tatăl, profesorul Marin Cimponeriu, regizor, actor și scenarist, a înființat și a condus, în anii 60 – 70, Teatrul Popular de Comedie din Slănic Moldova, cu reprezentațiile căruia a obținut numeroase premii naționale și regionale la diverse concursuri și festivaluri teatrale. Mama, Adriana Cimponeriu, verișoară a poetului Nicolae Labiş, a fost îndrumător cultural și actriță la același teatru. În acest mediu artistic și cultural, copilul și, mai apoi, adolescentul Radu Cimponeriu a fost - alături de părinții săi - o prezență scenică constantă și apreciată. Unul dintre cele mai îndrăgite roluri - pentru interpretarea căruia a fost rasplătit cu importante premii naționale - a fost cel al lui Nică a lui Ștefan Apetrei din spectacolul „Amintiri din copilărie”. De mai bine de 20 de ani, în calitate de consultant pentru organizarea de conferințe, congrese, târguri și expoziții, militează permanent, în divese moduri, pentru aducerea în prim-plan a tradițiilor culturale și populare românești. Ca tată a doi băieți, unul de 29 și unul de 4 ani și jumătate, are ca principală speranță de viitor să poată avea destulă vreme pentru a citi, împreună cu soția sa, povești frumose atât fiului cel mic, cât și nepoților pe care speră să îi țină în brațe cât mai curând.

„Jucăriile fericite și jucăriile supărate” – Filiala „Nicolae Labiş”


CRISTIAN COTARCEA a studiat limbile hindi şi sârbă la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti şi a hoinărit doi ani prin India, cu burse de studiu. La Facultatea de Psihologie nu a rezistat decât un semestru. A lucrat câţiva ani în ONG-uri din mai multe domenii. A publicat poezie şi proză în câteva antologii şi reviste literare. În ultima vreme meştereşte la un volum de poezie, o colecţie de poveşti pentru copii şi două jocuri de societate pentru copii: unul despre Apolodor, pinguinul călător, iar celălalt despre beneficiile şi riscurile unui stil de viaţă sănătos.

„Păcală” - Filiala „I.L. Caragiale”


LAURA DAN a absolvit Facultatea de Psihologie din Bucureşti şi un masterat în Psihoterapie Ericksoniana, la Annecy. A debutat in 2012 cu volumul de poezie „Incepe să doară puţin’ (Editura Tracus Arte) care a obţinut Premiul naţional pentru debut „Mircea Ivănescu”. Este prezentă în două antologii de poezie: „Argothica” şi „Cele mai frumoase poeme din 2012”.

„Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi” – Filiala „Alexandru Odobescu”


GEORGE FLOAREA (n. 1976, București) este o prezență constantă a ultimilor ani, atât în cenaclurile și atelierele active, precum Institutul Blecher, cât și pe internet, unde s-a făcut remarcat ca fotograf și poet, întârziindu-și debutul cu o răbdare mai rar întâlnită azi. „Cântec de leagăn pentru păpușa cu pleoape căzute” este cartea lui de debut în poezie, publicată în 2013 la Casa de editură Max Blecher. În anul 2015 a fost unul dintre cei 40 de poeți angrenați în proiectul „București' 21. O epopee participativă”.

„Căsuța” – Filiala „Dimitrie Bolintineanu”


ANDREEA JICMAN are 24 de ani. A terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice la SNSPA și, în prezent, urmează cursurile masterului de Pedagogie teatrală de la UNATC. Pentru a putea înțelege mai bine omul și, mai ales, copilul, a studiat fundamentele psihologiei. Îi place abordarea folosită în educația non-formală, pe care o consideră benefică pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, motiv pentru care s-a implicat ca voluntar în activitățile Asociațiilor Salvați Copiii și Art Fusion, unde a lucrat cu copii și adolescenți în ultimii 5 ani.

„Ghici cât de mult te iubesc" și „Ce-ți aduci aminte" – Filiala „G.Topirceanu”


MUGUR GROSU este scriitor, publicist şi artist născut în Constanța. A învățat să cânte la pian înainte de-a învăța să scrie și să citească: la 5 ani lua primele lecții de pian și începea să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, cu care avea să lege o trainică prietenie, considerându-l părintele său spiritual. A publicat 6 cărți, dintre care 4 de poezie, și e prezent în 18 volume colective, dintre care două internaționale – Dnevi poezije in vina (Ljubljana Študentska Založba, 2004, Slovenia) și The Vanishing Point That Whistles - An Anthology of Contemporary Romanian Poetry (Ed. Talisman Press, 2012, U.S.A). A fost membru al Cenaclului de Marți, co-fondator al Asociației Arte/Litere ASALT și redactor-șef adjunct al revistei Tomis (2007-2008). Din 2013 s-a întors la prima sa pasiune, ca performer în diferite proiecte experimentale, care aduc poezia și muzica electronică într-o formulă sincretică.

 „Micul Prinţ”– Filiala „Lucian Blaga”


LAURA MANACHE foloseşte de trei ani metode ale educaţiei non-formale şi lucrează cu copiii din centrelele de plasament şi apartamentele sociale pentru integrarea lor în societate într-un mod cât mai armonios. Are o curiozitate faţă de technologie şi fotografie, şi adoră să-i ajute pe cei din preajma sa

„Alice în Ţara Minunilor” şi „Minionii” – Filiala „Liviu Rebreanu”


ROXANA MARIN s-a născut pe 4 iunie 1968, este educator Grassroots, Bucureşti, este preşedinta Centrului pentru acţiune şi responsabilitate în educaţie.

„Prichindel şi Mărunţica” – Mediateca George Enescu


DAN MIHUŢ s-a născut pe 23 aprilie 1973, la Drobeta-Turnu Severin. În anul 2001 a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității „Spiru Haret“, București; în 2003 este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea „Ovidius“, Constanța. Între 2001 și 2008 a fost profesor la Colegiul Agricol „Poarta Albă“, Grupul Școlar „Dimitrie Leonida“ și la Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Constanța. Între 2007 și 2011 a fost redactor, apoi redactor-șef al revistei Tomis din Constanța. În 2006 a debutat în revista Tomis, unde a continuat să publice frecvent articole, proză și poezie. Debut editorial cu volumul AutoDaFé la Editura Pontica din Constanța în 2008, volum nominalizat la Premiile Euridice, urmat de „Trei mese pe zi”, Editura Casa de Pariuri Literare, 2012. A mai apărut în antologiile: „Poate ne vedem”, Editura Mirador, Arad, 2010, „Miez – opt scriitori la Sebeș”, Editura Altip, Sebeș, 2012, „Cele mai frumoase poeme” din 2012, Editura Tracus Arte, 2013 și în „Poemarți – o antologie marțolie”, Editura Tracus Arte, 2015.

„Winnie the Pooh” – Filiala “Ioan Slavici”


MARIA MORA are 32 de ani, este din Brasov si locuieste in Bucuresti din 2005. Performeaza pe scena si in afara ei, a produs și va produce costume, evenimente, si alte produse contemporane, dansează de plăcere de când era mică mică, si ii place sa creeze povesti in lumea din jurul ei.

„Sarea în bucate” – Filiala „Emil Gârleanu”


LIVIANA MURGOCI  s-a născut pe 8 decembrie 1990 la Câmpulung Muscel, copilăria şi-a petrecut-o în Vlădeşti judeţul Argeş. A studiat actorie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, Bucureşti. A jucat în multe scurtmetraje în colaborare cu secţia de film. A avut apariţii în spoturi publicitare şi videoclipuri. A participat în 2014 la la Audiţie Naţională cu monologul "Autograful" de Aldo Nicolaj. În 2015 a participat la prima ediţie a Festivalului de Teatru de la Oneşti cu "Jupiter" un text scris de ea. În prezent este protagonista piesei "Hide and Seek" de Esther Rolz în regia lui Dragoş Campan, o putem vedea şi la Teatrul de Artă Bucureşti în spectacolul "România 2050", în rolul educatoarei, piesă scrisă şi regizată de Radu Popescu.
   Este pasionată de cultura mexicană. În 2014 a tradus piesa mexicană "Casa plină" a autoarei Estela Lenero, acest spectacol s-a jucat în premieră la noi în ţară iar ea a fost protagonista. În 2015 a tradus şi a colaborat la proiectul „5 mayo - Iubirea mexicană”. În prezent lucrează la un nou spectacol mexican tradus tot de ea "Ideea nu era să rămână" scris de actriţa și dramaturga Tania Niebla, în regia lui Constantin Radu Vasile.

„Cele douăseprezece luni ale visului” – Filiala „Marin Preda”


KATIA PASCARIU este actriţă, absolventă de UNATC promoţia 2006, activă preponderent în teatru, dar şi în film şi teatru-dans. Este membră a Centrului de Teatru Educațional Replika și co-fondatoare a Asociaţiei ADO – Artă pentru Drepturile Omului şi a Centrului de Artă Comunitară Vârsta4 de la Căminul Moses Rosen. În prezent, este studentă la Masterul de Antropologie din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Sociologie. A fost nominalizată în 2007 la Premiile Uniter, secţiunea Debut, pentru rolul din spectacolul „Vitamine" (t. Vera Ion, r. Ana Mărgineanu), iar în 2014 a primit Marele Premiu la Gala Star pentru one man show-ul „Copii răi" (t. M.Michailov, r. Alexandru Mihăescu). Colaborează din 2005 cu mai multe instituţii teatrale şi companii independente. Este implicată în proiecte de teatru educaţional, social, politic, proiecte interdisciplinare  şi experimentale. Lucrează ca formator şi ca trainer artistic.

„Despre vrăjitoare” – Filiala „George Coşbuc”


MIHAELA RAFAILESCU lucrează de 12 ani la Fundatia Vier Pfoten România în cadrul proiectului “Câini pentru Oameni”. Obiectivul proiectului este de a oferi terapie şi activităţi asistate de animale copiilor cu dizabilităţi şi vârstnicilor din Bucureşti, schimbând în acelaşi timp mentalitatea publicului despre câinii fără stăpân, arătând că şi aceştia pot fi utili societăţii. Fiecare copil care participă în program este vizitat o dată pe săptămână timp de o oră de câinele “lui” şi de un instructor. În timpul acestor întâlniri, au loc activităţi fără potenţial de eşec pentru copii, pentru a le reda acestora aprecierea de sine. De exemplu, învaţă cum să hrănească şi să răsplătească câinele, urmărindu-se ca, prin intermediul legăturii cu acesta, copilul să înveţe, de fapt, să se adapteze în situaţiile cotidiene. Psihologii au observat în timp un progres important în comportamentul copiilor în urma acestor şedinţe. Ei acţionează cu mai multă încredere în sine, au o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai puţin agresivi şi îşi iau foarte în serios îndatoririle de câine. Totodată, prin acest proiect, VIER PFOTEN are oportunitatea unică de a demonstra că animalele fără stăpân pot îndeplini un rol foarte important: pot ajuta! ​

„Poveşti cu animale” & Ţuca Story -  Filiala „Ion Creangă”


ARTHUR SUCIU (născut în 1974) este scriitor, comunicator și publicist, specialist în discurs. După studii de filosofie, a devenit jurnalist și comunicator politic. Este doctor în științe ale comunicării, cu o teză despre raportul dintre discursul literar și cel politic. A urmat un stagiu doctoral de opt luni la Sorbonne 4 din Paris. Cărțile de factură literară – Contribuții la apocalipsă (2008) și Fericirea în vid (2012) – au, ca și romanul În gaură, un pronunțat caracter existențial. Pe lângă lucrarea teoretică Discursul autonom (2013), Arthur Suciu a mai publicat Drumul către viața privată, o colecție de eseuri politice (2009). A scris, de asemenea, editoriale și analize pentru "Ziarul financiar", "Cadran Politic", Blogurile "Adevărul" etc. și a realizat emisiunea "City Talk" la Radio City FM.

"Winnie the Pooh" – Filiala „Vasile Alecsandri”


IULIA VERBANCU. Cine este Iulia? Vă spune chiar ea, Zâna bună cu părul pădure de la DigiFM: „Je suis: jurnalist de peste 20 de ani, dar - cel mai important - mamă de doi copii (deştepţi, frumoşi şi devreme acasă), aşa încât lumea poveştilor este pentru mine un loc obişnuit de întâlnire. Un fel de „la ceas, la Universitate", doar că mult mai interesant. Vă aştept la Ora de poveşti!”.

 „Regele tuturor sălbăticiunilor” – Filiala „Alexandru Macedonski”