Poza1_1

COLOCVIILE DE TRADUCERI – 21

COLOCVIILE DE TRADUCERI – 21
INFORMAŢII UTILE

SEDIUL CENTRAL MIHAIL SADOVEANU | Sala AUDITORIUM

Sectorul 1: Str. Tache Ionescu, 4
010354 BUCURESTI - 22
Tel. / fax 04 021 316.83.00
Metrou: Staţia Piaţa Romană
Autobuze: 126, 131, 133, 168, 226, 300, 301, 331, 368, 381, 781 - Staţia Piaţa Romană
Troleibuze: 79, 86 – Staţia Piaţa Romană
www.bibmet.ro | www.digibuc.ro

28 iunie - 28 iunie 2016
SEDIUL CENTRAL MIHAIL SADOVEANU | Sala AUDITORIUM    |    CenacluCOLOCVIILE DE TRADUCERI – 21Restitutio in integrumJurnalul unei fete greu de mulţumit de Jeni Acterian


Filiala Bucureşti – Traduceri Literare a „Uniunii Scriitorilor din România” şi „Uniunea Armenilor din România” organizează –  marţi, 28 iunie 2016, orele 18.00 la „Biblioteca Metropolitană Bucureşti” – sediul central din str. Tache Ionescu nr. 4 –  COLOCVIILE DE TRADUCERI LITERARERestitutio in integrum Jurnalul unei fete greu de mulţumit de Jeni Acterian, editura Humanitas, 2015.

După ce în anul 1991 a apărut la editura Humanitas o variantă a „Jurnalului unei fete greu de mulţumit” de Jeni Acterian, editată cu ajutorul lui Arşavir Acterian, fratele său mai mare,  în traducerea lui Doina Uricariu (fragmentele ample în limba franceză şi cele de mai mică întindere, în limba engleză), a urmat, câţiva ani mai târziu, o ediţie la editura Ararat a „Uniunii Armenilor din România”.

Ne-am hotărât să facem o discuţie asupra jurnalului cu ocazia a 100 de ani de la naşterea lui Jeni Acterian  –  o reprezentantă aparte a comunităţii armene din România, o minte de o rară acuitate de la o vârstă fragedă, o intelectuală inteligentă şi, de aceea, greu de convins, dar şi de mulţumit, aşa cum justificat se şi intitulează jurnalul ei.

Jeni Acterian n-a ştiut niciodată să ia o afirmaţie de bună, până când n-o cercetează cu mintea ei ageră, în spirit cartezian, dubito ergo cogito, cogito ergo sum, până când n-o trece prin filtrul gândirii sale, trezind admiraţia unor intelectuali de marcă ai epocii interbelice, cum ar fi Eugen Ionescu, pentru a numi numai unul dintre ei.

Invitaţi speciali – Varujan Vosganian, preşedintele „Uniunii Armenilor din România”, vicepreşedinte al „Uniunii Scriitorilor din România”, senator;  S. Skultéty, cel care a îngrijit, adnotat şi tradus Jurnalul;  Paul Cernat, universitar, istoric şi critic literar. Moderator – Peter Sragher – preşedintele Filialei Bucureşti – Traduceri Literare a „Uniunii Scriitorilor din România”.

Manifestare organizată cu sprijinul „Uniunii Armenilor din România”.


Ora 18.00