Poza1_1

DESTINE FĂRĂ CHIP

DESTINE FĂRĂ CHIP
INFORMAŢII UTILE

Sediul Central – Sala Mircea Eliade

Sectorul 1: Str. Tache Ionescu, 4
010354 BUCURESTI - 22
Tel. / fax 04 021 316.83.00
www.bibliotecametropolitana.ro

26 martie - 26 martie 2011
Sediul Central – Sala Mircea Eliade    |    Lansare de carte

DESTINE FĂRĂ CHIP
 
Lansare de carte TEODORA BUNEA POPESCU
 
 
Ora 10:30
 

Intrarea liberăCronica

Şi totuşi…cărţile!
 
S-a deplâns adesea inflaţia de anonimi de pe piaţa cărţii româneşti după revoluţie.
 
Nu este intenţia noastră să polemizăm aici cu o asemenea opinie ci, doar, să observăm că fenomenul, măcar în planul democratizării accesului la trăirea culturală, are nişte merite.
 
Oameni care au trăit o viaţă fără veleităţi literare, se apucă şi scriu nu pentru a râvni consacrări neaşteptate ci din credinţa că mărturia lor ar putea să însemne ceva pentru alţii. Acestui gen de autori de după revoluţie li se datorează, fie şi o foarte mică parte din resuscitarea interesului public faţă de ...librării.
 
Din rândul acestora face parte şi doamna Teodora Bunea Popescu, fost inginer de carieră, autoarea câtorva titluri apărute în ultimii ani la Editura Danubius. Cum era şi de aşteptat, vârstnica aspirantă la arta scrisului a început timid, apelând la ceea ce avem cu toţii mai la îndemână: amintirile. Dar, după primele titluri, acest rezervor de materie literară, fie el şi de anvergură intimă, limitat ca semnificaţie, a secat. Majoritatea autorilor din această speţă târzie se opresc în acest moment şi nu mai revin la scris niciodată. 
 
Nu este însă şi cazul doamnei Popescu.
 
Descoperind plăcerea aproape ludică a dialogului cu computerul, autoarea noastră a trecut în mod curajos la invenţia literară. Ultimele două titluri atestă acest lucru. Şi cum gustul vine mâncând iar plăcerea invenţiei se autogenerează, la ultima apariţie, Destine fără chip, autoarea a îndrăznit să atace teme contemporane, a urcat la construcţii literare mai elaborate. Nu în ultimul rând, noutatea acestei recente apariţii a constituit-o şi nota alert-conspirativă folosită, inspirată dintr-o realitate infracţională atât de „rodnică” în aceşti ani ai ţării.
 
Spre final, o remarcă ce se impune dincolo de politeţea presupusă: locul lansării cărţii despre care vorbim. Sala oferită cu eleganţă de Biblioteca Metropolitană este nu doar urmarea unui gest binevenit în penuria de oferte de acest gen din Bucureşti, ci chiar un mediu perfect adecvat. Mică, barocă,intimă, cu un aer academic, ea impune respect, aspiraţie spre cultură, distincţie. Invitaţii, mare parte dintre ei oameni nedeprinşi cu astfel de medii, se simt deosebit, ca într-o terapie a frumosului.
 
Editor, Ilie TRAIANAccesează galeria foto

RSS
a+ a-

Linkuri utile

  • Niciun link util.

Descarcă

  • Niciun fisier.