Poza1_1

PIERZANIE

PIERZANIE
INFORMAŢII UTILE

Sediul Central – Sala Mircea Eliade

Sectorul 1: Str. Tache Ionescu, 4
010354 BUCURESTI - 22
Tel. / fax 04 021 316.83.00
Metrou: Staţia Piaţa Romană Autobuze: 126, 131, 133, 168, 226, 300, 301, 331, 368, 381, 781 - Staţia Piaţa Romană Troleibuze: 79, 86 – Staţia Piaţa Romană www.bibliotecametropolitana.ro www.dacoromanica.ro

15 septembrie - 15 septembrie 2012
Sediul Central – Sala Mircea Eliade    |    Lansare de carte


Lansare de carte TEODORA BUNEA POPESCU

PIERZANIE


Ora 10:30

Intrarea liberă                                                                       
 


Ficţiunea poate să aştepte…
 

Este binecunoscută tendinţa autorilor care se apucă de scris la senectute, de a apela la autobiografie. Această sursă este la îndemână ,oferă siguranţă şi lejeritate la scris.
Acestei categorii de autori îi corespunde şi doamna Teodora Bunea Popescu, ajunsă astăzi la cea de-a 7-a apariţie. Însuşi ritmul atât de alert al apariţiilor (cam una pe an) se explică prin uşurinţa accesului la sursa de documentare ca şi prin apetitul de a scrie, specific oamenilor în vârstă, instalaţi confortabil într-un timp fără presiuni sociale, profesionale, etc.
Primele 3-4 cărţi ale autoarei (care a avut cea mai recentă lansare pe 15 septembrie a.c. în cadrul primitor al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti) ilustrează perfect observaţia de mai sus. Ele poartă titluri precum „Viaţa mea ca un tangou”,”Frumoasă toamnă târzie„ sau „Vieţi la indigo”. Cum era însă de aşteptat ,de la o vreme autoarea a simţit nevoia să se detaşeze de propria-i biografie şi să încerce o literatură mai apropiată de chemările ficţiunii. 
Ei bine, asemenea multor producţii literare din peisajul cultural românesc de azi, în cea mai recentă apariţie a domniei sale „Pierzanie”, doamna Bunea Popescu se ocupă – pentru mulţi, în mod surprinzător – de o actualitate frustă, inspirată, parcă, din jurnalele de ştiri atât de agresive ale mediilor noastre. Cartea este populată cu personaje apăsat negative, unidimensionale moral, structuri psihologice fără şanse de vindecare. Doamna Bunea Popescu confirmă astfel enormul impact pe care dezarmanta lipsă de reguli şi principii morale, sociale, adusă de „democraţia„ ultimelor două decenii, îl are asupra omului de azi. Ba, chiar, surprinde plăcut curajul cu care un autor în vârstă se lansează în lumea stridentă a delicvenţei, o lume pe care, se presupune cu uşurinţă că o cunoaşte –sau o înţelege - mai puţin decât alţi autori mai tineri.
 
Această orientare curajoasă, dincolo de aspectul pur literar, dă un imbold nou apetitului de a scrie al unui autor care nu se mai vede constrâns în proiectele sale de sursa limitată a biografiei proprii.

Ilie Traian, editor


Accesează galeria foto

RSS
a+ a-

Linkuri utile

  • Niciun link util.

Descarcă

  • Niciun fisier.