Poza1_1

ATELIER HAIKU ŞI HAIGA

ATELIER HAIKU ŞI HAIGA
INFORMAŢII UTILE

Sediul CENTRAL – Sala MIRCEA ELIADE

Sectorul 1: Str. Tache Ionescu, 4
010354 BUCURESTI - 22
Tel. / fax 04 021 316.83.00
Metrou: Staţia Piaţa Romană
Autobuze: 126, 131, 133, 168, 226, 300, 301, 331, 368, 381, 781 - Staţia Piaţa Romană
Troleibuze: 79, 86 – Staţia Piaţa Romană
www.bibliotecametropolitana.ro
www.dacoromanica.ro

1 martie - 30 aprilie 2013
Sediul CENTRAL – Sala MIRCEA ELIADE    |    Atelier haiku şi haiga


 

ATELIER HAIKU ŞI HAIGA
Haiku? Arta de a spune foarte multe cu foarte puţine cuvinte: 3 versuri, 17 silabe.

Haiga? Arta de a ilustra haiku-ul prin desen sau fotografie.
 
Ce facem?
Aflăm ce este haiku-ul, învăţăm să scriem 3 versuri cu 17 silabe, învăţăm să înţelegem ceea ce au scris alţii, completăm versurile cu o imagine făcută tot de noi, ne descoperim creativitatea, luăm contact cu noi înşine, ne vindecăm sufletul....

Unde?
Biblioteca Metropolitană Bucureşti - Sediul Central „Mihail Sadoveanu”

Când?
Vineri, 22 martie, 29 martie, 12 aprilie, 26 aprilie, 10 mai, 17 mai
ora: 14.00 - 15.30

Cine le ţine?
Ioana Dinescu, psiholog şi autor de haiku,
 www.haikuind.wordpress.com

Înscrieri?
La adresa: psioana@gmail.com, până la data de 18.03.2013
Atelierele sunt gratuite

Haiku-ul este arta conciziei. În 3 versuri, 5/7/5, adică 17 silabe, care exprimă într-o manieră originală o stare de spirit, o emoţie, un gând aparte. Dar dincolo de lirică, haiku-ul este un exerciţiu spiritual. Simplitate, uşurinţă, dezgolire a esenţialului. Un haiku este şansa de a înţelege totul, a ghici totul, într-o străfulgerare de trei versuri (Henri Brunel).

Parafrazându-l pe Dan Puric, putem spune că haiku-ul te trezeşte din rutină. Iar rutina este un fel de somn al conştienţei, o amorţire a spiritului cu tot ce are acesta viu în el: prospeţimea percepţiei, curiozitatea explorativă, umorul şi bucuria experimentului.

Atelierul se bazează pe interactivitate, obiectivul principal rămânând explorarea propriei creativităţi, dar şi susţinerea efectului terapeutic complex, care este mereu prezent alături de orice act creator.

Cu alte cuvinte, învăţăm mai întâi să înţelegem şi să savurăm haiku-ul scris de alţii, maeştrii japonezi, dar nu numai, iar mai apoi să compunem noi înşine 3 versuri în (circa) 17 silabe, ţinând cont de un set restrâns, dar esenţial, de reguli. Vom descoperi astfel bucuria de a pune în cuvinte sclipirea unei revelaţii. Sau doar surpriza de a fi trecut, în aici şi acum, de suprafaţa banalului, ajungând la miezul misterios al lucrurilor.
Sună complicat. De fapt, e simplu şi fascinant.

Mai apoi, vom învăţa să adăugăm versurilor o imagine care, fără să repete vizual ceea ce am formulat în poem, completează, adânceşte şi nuanţează ideea haiku-ului.
Imaginea poate fi un desen sau o fotografie. Fiecare îşi poate alege mediul de exprimare care i se pare cel mai potrivit. Vom învăţa cum să combinăm imaginea cu versurile, fără repetarea inutilă a aceluiaşi mesaj.

Şi încet, încet, ne vom descoperi potenţialul, vom ajunge să privim lumea şi banalul cotidian cu alţi ochi. De la griul obişnuinţei vom trece la curcubeul creativităţii prin cuvânt şi imagine.
 

RSS
a+ a-

Linkuri utile

  • Niciun link util.

Descarcă